Woon jij al duurzaam?

Wonen

Als je cv-ketel aan vervanging toe is, kijk je dan ook of je nog wel aardgas nodig hebt?

Kies!

En vergelijk jouw keuze met die van anderen.

Je bent benieuwd naar duurzame opties. Slim, want Nederland maakt tot 2050 de omslag naar een toekomst zonder verwarming door aardgas. Lees hieronder meer over wat wij zelf doen om gebouwen te verduurzamen.

Een nieuwe cv-ketel is nog altijd een veilige keuze. In Nederland maken we tot 2050 de omslag naar een toekomst zonder verwarming door aardgas. Lees hieronder wat wij zelf doen om gebouwen te verduurzamen.

Gefeliciteerd, je bent een echte voorloper in de energieomslag. Je behoort tot de 5% van de bevolking die zijn huis níet met gas verwarmt. Als belegger draagt ABP ook bij aan de energietransitie. Hieronder vertellen we je er graag meer over.

Er ligt steeds meer druk op woningcorporaties en particuliere verhuurders om de energiezuinigheid van hun woningen te vergroten. Als pensioenfonds speelt ABP daar ook een rol in, bijvoorbeeld bij het grote Nederlandse vastgoedfonds Vesteda.

Weet jij…

… welk percentage van de woningen in Nederland aardgas gebruikt?

Laat zien

95%

De bedoeling is dat dit percentage de komende decennia hard daalt. De overheid heeft bepaald dat in 2050 bijna alle woningen en gebouwen van het gas af moeten zijn.

Bron: hierverwarmt.nl Bron: Rijksoverheid

Volgende

… hoeveel liter thee je kunt zetten met de energie die 1 zonnepaneel in een jaar oplevert?

Laat zien

2276 liter

Dat zijn meer dan 30 kopjes per dag.

Bron: natuurenmilieu.nl

Vorige

Volgende

… hoeveel m3 gas je per jaar bespaart met een hybride warmtepomp?

Laat zien

450 m3

Een hybride warmtepomp bestaat uit een elektrische pomp die je huis en je water verwarmt, met hulp van je cv-ketel als je ineens veel warmte nodig hebt.

Bron: natuurenmilieu.nl

Vorige

Volgende

… hoeveel procent van de CO2-uitstoot in Nederland komt van gebouwen?

Laat zien

36%

In Nederland staan 8 miljoen gebouwen. Die worden verlicht, er wordt in gewoond of gewerkt en de verwarming of koeling staat aan. Daardoor zijn ze samen goed voor 36 procent van de landelijke CO2-uitstoot. De helft daarvan komt van kantoorgebouwen, de andere helft van woningen.

Bron: NOS

Vorige

Infographic wonen
a
b
c
d

Onze missie: zorgen dat in onze gebouwen zuinig wordt omgegaan met energie en water

Onze duurzame keuzes

Hoe wij werken aan duurzamere gebouwen

Bekijk de animatie of luister de audiotranscriptie.

Bekijk de animatie of luister de audiotranscriptie.

De cijfers

Hoe duurzaam belegt ABP?

Wil je meer weten over het beleggingsbeleid? Download dan ons jaarverslag.
Duurzaam en verantwoord beleggen 2017

Totaal vermogen dat ABP belegt * maart 2018
Totaal vermogen dat ABP belegt
* maart 2018
Beleggingen in duurzame woningen
Beleggingen in duurzame woningen
Beleggingen in duurzaam vastgoed
Beleggingen in duurzaam vastgoed
De afname in 2016 van de CO2-uitstoot van het vastgoed waarin we beleggen
De afname in 2016 van de CO2-uitstoot van het vastgoed waarin we beleggen
Wonen - 1
Goed voorbeeld

Hoog Catharijne: supermodern én energiezuinig

Voor een duurzame toekomst zijn energiezuinige gebouwen onmisbaar. We zetten ons daar dan ook sterk voor in. Bijvoorbeeld door te investeren in grote, duurzame bouwprojecten. Zoals Hoog Catharijne in Utrecht.
Wonen - 2

Winkelcentrum Hoog Catharijne, pal naast station Utrecht Centraal, is een grote publiekstrekker met zo’n 26 miljoen bezoekers per jaar. Veel mensen hebben gezien dat dit centrum grondig verbouwd is, met veel nieuwbouw. Een prestigieus bouwproject. Deels door de opvallende uitstraling als supermoderne ontvangstplek van de stad. Maar ook door de omvang: het centrum omvat zo’n 180 winkels, 76 appartementen, een parkeergarage en een hotel.

Het nieuwe Hoog Catharijne is een stuk energiezuiniger dan zijn voorganger. Een mooie duurzame oplossing is het warmte-koude-opslagsysteem. Dat pompt warm grondwater op in de winter, en koud water in de zomer. Zo worden alle winkels en woningen verwarmd en gekoeld. Door het rondpompen van water wordt meteen ook de vervuilde grond onder het gebied schoongemaakt. Daarnaast kent het centrum allerlei kleinere duurzame oplossingen, zoals energiezuinige liften en waterbesparende toiletten.

ABP heeft zo’n 1,5 miljard euro belegd in de opdrachtgever voor deze verbouwing, het internationale vastgoedbedrijf Klépierre, dat eigenaar is van Hoog Catharijne. Daarmee zijn wij zelf voor 13% eigenaar van dit complex. Deze verbouwing is een mooi voorbeeld van onze ambitie om meer in duurzaam vastgoed te beleggen.

Wonen - 3
Pagina delen: