Pak jij dagelijks de auto?

Vervoer

Hoe reis jij naar je werk?

Kies!

En vergelijk jouw keuze met die van anderen.

Met veel andere Nederlanders ga jij met de auto naar je werk. Ook in een duurzame toekomst is er volop ruimte voor auto’s, maar dan wel op schone energie. Voor ons is elektrische mobiliteit een groot aandachtspunt. Lees er hieronder meer over.

Gefeliciteerd! Jij loopt voorop bij de overgang naar een samenleving zonder fossiele energie. Wij denken dat elektrisch vervoer in een toekomst een grote rol zal spelen. Lees hieronder meer over hoe ABP helpt om die ontwikkeling te versnellen.

De trein of bus pakken is een zinvolle manier om je CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Om de vervuiling door persoonlijk vervoer nog veel verder te verlagen, maakt ABP zich sterk voor elektrische mobiliteit. Lees er hieronder meer over.

Je hebt geen auto, of je gebruikt die niet om naar je werk te gaan. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Om de vervuiling door persoonlijk vervoer nog verder te verlagen, maakt ABP zich sterk voor elektrische mobiliteit. Lees er hieronder meer over.

Weet jij…

… hoeveel procent van de reiskilometers we in Nederland afleggen met het openbaar vervoer?

Laat zien

11%

Hoe langer de reis, hoe meer mensen het ov kiezen. Voor reizen langer dan 10 kilometer pakt ongeveer 40% van de mensen het openbaar vervoer.

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving

Volgende

… hoeveel elektrische personenauto’s er in Nederland rondrijden?

Laat zien

> 114.500

Om dat even in perspectief te zetten: Nederland telt in totaal bijna 8 miljoen personenauto’s. De elektrische auto’s vormen daarvan dus nog geen 1,5%. Dat lijkt weinig, maar in Europa scoort alleen Noorwegen beter.

Bron: nu.nl Bron: rvo.nl

Vorige

Volgende

… op hoeveel openbare plekken je in Nederland je elektrische auto kunt opladen?

Laat zien

29.500

Het gaat hierbij om (semi-)openbare laadpunten in Nederland. Tot dit aantal behoren zo’n 700 snelladers. Daarmee kun je al na 15 tot 30 minuten opladen weer de weg op.

Bron: rvo.nl

Vorige

Volgende

… welk schrijnend duurzaamheidsprobleem vastzit aan elektrisch rijden?

Laat zien

Kinderarbeid

Unicef schat dat zo’n 40.000 kinderen betrokken zijn bij de winning van kobalt. Dat is een grondstof die nodig is voor oplaadbare batterijen in elektrische auto’s (maar ook in mobiele telefoons). De helft van de wereldvoorraad komt uit Congo. De overheid houdt daar geen goed toezicht op de arbeidsomstandigheden. Via meerdere tussenhandelaren komt deze kobalt terecht bij grote autoproducenten.

Bron: Amnesty

Vorige

Infographic Textiel
a
b
c
d

Onze missie: slim inspelen op hoe mensen zich in de toekomst gaan verplaatsen

Onze duurzame keuzes

Hoe wij werken aan een toekomst zonder uitlaatgassen

Bekijk de animatie of luister de audiotranscriptie.

Bekijk de animatie of luister de audiotranscriptie.

De cijfers

Hoe duurzaam belegt ABP?

Wil je meer weten over het beleggingsbeleid? Download dan ons jaarverslag.
Duurzaam en verantwoord beleggen 2017

Totale vermogen dat ABP belegt * maart 2018
Totale vermogen
dat ABP belegt.
* maart 2018
Beleggingen in bedrijven die vooroplopen in elektrische auto’s.
Beleggingen in bedrijven die vooroplopen in elektrische auto’s.
Daling van de CO2<-voet­afdruk van onze aandelen sinds 2014.
Daling van de CO2-voet­afdruk van onze aandelen sinds 2014.
Aantal grote beleggers waarmee we samen kinderarbeid bestrijden.
Aantal grote beleggers waarmee we samen kinderarbeid bestrijden.
Vervoer - tanken
Goed voorbeeld

Ruim baan voor elektrische auto’s

Schoon vervoer speelt een belangrijke rol in een duurzame toekomst. Autobedrijven moeten daar goed op inspelen. Dat is een van de onderwerpen waarop wij als aandeelhouder aandringen.
Vervoer - oplaadpaal

Als pensioenfonds zijn we een redelijk voorzichtige belegger. We zijn geen investeerder die op grote schaal durfkapitaal stopt in nieuwe bedrijven die duurzame innovaties in de markt zetten. Liever beleggen we in grote ondernemingen die zich al hebben bewezen.

Dat soort bedrijven stimuleren we om verder te verduurzamen. Goed voorbeeld daarvan is Volkswagen. Samen met andere grote beleggers zijn we met die autofabrikant in gesprek gegaan over zijn duurzaamheidsambities. In 2016 heeft het bedrijf zijn plannen bekendgemaakt: vóór 2025 wil Volkswagen meer dan 30 modellen van elektrische auto’s op de markt brengen. Het bedrijf hoopt er daarvan twee tot drie miljoen per jaar te gaan verkopen. Dat is bijna 25% van de totale verkoop.

Ook andere grote autofabrikanten hebben daarna hun duurzame ambities verhoogd. Bedrijven als Mercedes, BMW en Toyota zetten de komende jaren eveneens vol in op elektrische mobiliteit.

Elektrisch vervoer is slechts een van de onderwerpen waarover we met autobedrijven spreken. De sjoemelsoftware die Volkswagen gebruikte om de CO2-uitstoot van zijn diesels gunstiger voor te stellen, hebben we uiteraard ook aan de orde gesteld. In stevige gesprekken met het topmanagement hebben we gepleit voor een opener bedrijfscultuur.

Vervoer - oplaadpaal 2
Pagina delen: