Van sweatshops naar eerlijke kleding

Veel van onze kleding komt uit ateliers in lagelonenlanden. Als belegger gebruiken we onze invloed om deze productie veiliger en duurzamer te maken.

shutterstock_1017973771

Afscheid nemen of helpen verbeteren

Een groot deel van onze kleding komt uit lagelonenlanden, zoals Bangladesh. Daar zijn de omstandigheden in veel naai-ateliers erg slecht en onveilig. Moeten wij als belegger van kledingwinkels ervoor zorgen dat zij niet meer samenwerken met deze fabrieken?

Lees meer

Lees hier welke keuze wij hebben gemaakt!

Test je kennis over hergebruik

Weet jij…

… uit welk land Nederlandse bedrijven de meeste textiel importeren?

Laat zien

China (60%)

Uit India komt 9% en uit Bangladesh 8%. Vaak zijn de arbeidsomstandigheden in deze landen slecht. De werkdagen zijn lang, de lonen laag en er komt gedwongen (kinder)arbeid voor. Er is weinig ruimte voor organisaties die opkomen voor de rechten en veiligheid van werknemers.

Bron: MVO Nederland

Volgende

… hoeveel mensen het slachtoffer waren van de grootste textielfabrieksramp in de geschiedenis?

Laat zien

> 3.600

Op 24 april 2013 stortte in Bangladesh het fabrieksgebouw Rana Plaza in. Daarin werkten zo’n 5.000 mensen in volgepakte textielateliers. 1.127 van hen kwamen om het leven, en ongeveer 2.500 raakten gewond. Na de ramp gingen arbeiders massaal de straat op om te protesteren tegen de onveilige werkomstandigheden in de fabrieken.

Vorige

Volgende

… hoeveel kilogram textiel we jaarlijks in Nederland weggooien?

Laat zien

235 miljoen

Daarvan wordt ruim een kwart gerecycled. De gemiddelde levensduur van een kledingstuk is ongeveer drie jaar. Voor snel en goedkoop gemaakte kleren (‘fast fashion’) is dit vaak korter.

Bron: Awearness Fashion

Vorige

Volgende

… hoeveel een kledingarbeider in een naaiatelier krijgt voor het maken van een t-shirt?

Laat zien

€ 0,18

Van een t-shirt dat in de winkel € 29 kost, gaat € 0,18 cent naar degene die het gemaakt heeft. Een groot deel van de textielarbeiders verdient niet meer dan € 6 per dag en ook salarissen van zo’n € 70 per maand zijn geen uitzondering.

Bron: Clean Clothes Campaign

Vorige

infographic-textiel€ 0,??IMPORT
a
b
c
d
Onze duurzame keuzes

Hoe wij werken aan een verantwoorde kledingindustrie

Bekijk de animatie of luister de audiotranscriptie.

Bekijk de animatie of luister de audiotranscriptie.

Onze missie: veilige werkomstandigheden in de kledingbedrijven waarin wij beleggen én bij hun leveranciers

De cijfers

Hoe duurzaam belegt ABP?
Totale vermogen
dat ABP belegt.
* 31 december 2017
textiel-aandelen
Beleggingen in aandelen van kledingbedrijven
textiel-bedrijven
Aantal bedrijven in Nederland dat afspraken heeft gemaakt over duurzame kleding
textiel-beleggers
Fabrieken in Bangladesh die beleggers de afgelopen jaren geïnspecteerd hebben
* Onderdeel van het Bangladesh Akkoord

Wil je meer weten over het beleggingsbeleid?

Download jaarverslag

Textiel - 1
Goed voorbeeld

Van ‘sweatshops’ naar eerlijke kleding

Kleding in Nederlandse winkels wordt meestal gemaakt in lagelonenlanden. Daar werken veel mensen onder onveilige omstandigheden. Wij gebruiken onze invloed als belegger om de productieketen van kledingbedrijven veiliger en duurzamer te maken.
Kleding 1

Mooi voorbeeld daarvan is onze belegging in Li & Fung, een inkoper die wereldwijd levert aan bekende warenhuizen en groothandels. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar de kans is groot dat je iets in je kast hebt hangen dat door Li & Fung is geleverd. Li & Fung koopt in bij duizenden fabrieken. Als grote inkoper kan het bedrijf veel invloed uitoefenen op kledingproducenten.  

Bij Li & Fung zetten we ons al enkele jaren in om duurzaamheid boven aan de agenda te krijgen. Met resultaat. In 2017 heeft Li & Fung voor het eerst al haar fabrieken getoetst en daarover gerapporteerd. Samen met de fabrieken werkt Li & Fung aan betere arbeidsomstandigheden.  

Goede en veilige werkomstandigheden in kledingfabrieken blijven ook de komende jaren een groot aandachtspunt voor ABP. We vragen de kledingwinkels waarin wij beleggen bijvoorbeeld om een lijst van hun fabrieken te publiceren. Zodat de productieketen meer inzichtelijk wordt en er beter toezicht mogelijk is op de omstandigheden in de fabrieken. Zien we ergens misstanden, dan spreken we de onderneming erop aan en vragen we om opheldering.

Kleding
Deel deze themapagina: