Hoe ga jij om met jouw afval?

Wereld

Gooi jij thuis zoveel mogelijk afval gescheiden weg?

Kies!

En vergelijk jouw keuze met die van anderen.

Jij gaat zuinig om met de aarde. Dankzij recycling kunnen veel grondstoffen een volgend leven krijgen. Hoe minder restafval we verbranden, hoe beter voor het milieu. ABP belegt graag in bedrijven die de wereld schoner maken. Lees er hieronder meer over.

Papier en glas kun je in Nederland eenvoudig gescheiden weggooien. De mogelijkheden voor afvalscheiding en hergebruik van grondstoffen worden steeds uitgebreider. ABP belegt graag in bedrijven die de wereld schoner maken. Lees er hieronder meer over.

Veel grondstoffen kunnen dankzij afvalscheiding een volgend leven krijgen. Hoe minder restafval we verbranden, hoe beter voor het milieu. ABP belegt graag in bedrijven die de wereld schoner maken. Lees er hieronder meer over.

Weet jij…

… hoeveel procent van het huishoudelijk afval we in Nederland scheiden?

Laat zien

51%

Nederlanders produceren per persoon ongeveer 500 kilo afval per jaar. We scheiden daarvan onder andere glas, gft, papier en ook steeds vaker plastic.

Bron: milieucentraal.nl

Volgende

… hoeveel PET-flessen met statiegeld Nederlanders jaarlijks inleveren?

Laat zien

665 miljoen

Van de ongeveer 700 miljoen plastic drankflessen met statiegeld die we jaarlijks verbruiken, wordt 95% weer ingeleverd. Dat staat gelijk aan zo’n 26,5 miljoen kilo plastic (of eigenlijk: polyester).

Bron: kidv.nl Bron: echteheld.nl

Vorige

Volgende

… hoeveel kilo afval we in Nederland jaarlijks onnodig op straat of in het groen gooien?

Laat zien

50 miljoen kilo

Dat is bijna 3 kilo per persoon. Bijna een op de vier mensen gooit weleens iets op straat. Jongeren vaker dan ouderen, en mannen vaker dan vrouwen.

Bron: natuurenmilieu.nl

Vorige

Volgende

… hoeveel liter water elke Nederlander gemiddeld per dag gebruikt?

Laat zien

119 liter

Dat is ongeveer 70 liter minder dan in 1969. Die daling komt vooral doordat huishoudelijke apparaten minder water zijn gaan verbruiken. De dagelijkse douchebeurt kost gemiddeld zo’n 50 liter water. Daar valt dus ook het meest op te besparen.

Bron: Vitens

Vorige

Volgende

… of je glas met doppen en deksels en al in de glasbak mag gooien?

Laat zien

ja

Sorteermachines scheiden deksels en doppen voordat het glas verder wordt bewerkt. Glas kan oneindig worden hergebruikt. Dankzij recycling kost de productie van nieuw glas minder energie en natuurlijke grondstoffen.

Bron: meldpuntverpakkingen.nl

Vorige

Volgende

… hoe lang het duurt voordat een drankblikje biologisch is afgebroken?

Laat zien

Minimaal 50 jaar

Zo lang heeft de natuur nodig om het blikje af te breken tot het niet meer herkenbaar aanwezig is. Daarna volgt nog een tweede fase waarin de onherkenbare resten deels of volledig vergaan.

Bron: nederlandschoon.nl

Vorige

Infographic Afval
a
b
c
d
e
f

Onze missie: Meer beleggen in bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld

Onze duurzame keuzes

Hoe wij hergebruik van grondstoffen bevorderen

Bekijk de animatie of luister de audiotranscriptie.

Bekijk de animatie of luister de audiotranscriptie.

De cijfers

Hoe duurzaam belegt ABP?

Wil je meer weten over het beleggingsbeleid? Download dan ons jaarverslag.
Duurzaam en verantwoord beleggen 2017

Belegging in automaten voor flessenterugname (Tomra Systems). Per 31 december 2017
Belegging in automaten voor flessenterugname (Tomra Systems)
Per 31 december 2017
Belegging in schoon water voor 15 miljoen mensen (Thames Water). Per 31 december 2017
Belegging in schoon water voor 15 miljoen mensen (Thames Water)
Per 31 december 2017
Belegging in hergebruik schaarse materialen (Umicore). Per 31 december 2017
Belegging in hergebruik schaarse materialen (Umicore)
Per 31 december 2017
Wat we in 2020 belegd willen hebben in bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld.
Wat we in 2020 belegd willen hebben in bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld.
Afval - stapel oude mobieltjes
Goed voorbeeld

Een tweede leven voor twintig metalen

Grondstoffen recyclen en slim omgaan met afval is cruciaal voor een duurzame toekomst. ABP investeert graag in bedrijven die hierin vooroplopen.
Afval - ijzersmederij

Een mooi voorbeeld daarvan is het Belgische Umicore. Dit bedrijf was ooit een vervuilend mijnbouwbedrijf met een beladen koloniaal verleden. Aan het einde van de 20e eeuw gooide het bedrijf het roer volledig om. Nu is het een wereldspeler in materiaaltechnologie en metaalrecycling.

Umicore ontwikkelt onder meer schone technologieën voor autokatalysatoren die de uitstoot van giftige gassen beperken. Ook maakt het batterijmaterialen voor elektrische auto’s. Daarnaast is Umicore een metaalrecycler die twintig verschillende metalen kan terugwinnen uit restmateriaal. Denk aan industrieel restafval, maar ook aan afgedankte smartphones en computers. Goed nieuws, want metalen als koper worden steeds schaarser, terwijl de vraag ernaar stijgt.

Om metalen op een efficiënte manier te kunnen herwinnen, heb je hoogwaardige technologie nodig. Omsmelting vindt vaak plaats bij hoge temperaturen. Daarbij komt veel CO2 vrij. Dat laatste valt moeilijk te combineren met ons doel om de CO2-voetafdruk van onze hele aandelenportefeuille met 25% te verlagen. Dat moeten we dus op een andere plek compenseren.

Van de meeste bedrijven waarin we beleggen, hebben we niet meer dan 0,5% van de aandelen. Van Umicore hebben we 3%. Doordat er een sterke vraag is naar de duurzame producten en diensten van dit bedrijf zijn de economische vooruitzichten goed. Voor nu en voor straks. Voor ons als langetermijnbelegger is dat heel belangrijk.

Afval - hergebruikt
Pagina delen: